Tercer dia de Fòrum

Avui sembla que tot comença a rutllar.

Tots els participants europeus anem de mica en mica agafant el ritme africà, despullant-nos, a marxes forçades, dels propis paràmetres organitzatius, caracteritzats pel racionalisme quadriculat, adaptant-nos al que sempre han fet a l’Àfrica: sobreviure, que en el cas del Fòrum vol dir buscar-se la vida per trobar la xerrada i/o activitat programada.

Curiosament, però, un dels actes més esperats pels forumaddictes, ha començat sols amb cinc minuts de retard sobre l’hora anunciada, les 4 de la tarda. Es tracta de la xerrada titulada “Principis per a un nou paradigma de civilització”, amb Susan George, Boaventura do Santos, Chico Whitaker, i els catalans Joan Martinez Alier i el Carles Riera, en representació del CIEMEN, entre d’altres ponents.

Malgrat el poc temps, la densitat reflexiva del ponents deixa a tothom satisfet (ho sento, un post no dona per explicar-ne el contingut).

Al matí, a l’Espai CIEMEN hem parlat dels conflictes que pateix el món des de la perspectiva dels drets col·lectius dels pobles, amb un representant gallec, un amazigh, un kurd i un guatemaltec. El debat posterior que s’ha generat ha permès entreveure un punt en comú entre cada experiència: els estats constituïts no admeten competència per la hegemonia del territori del que s’han apoderat, i exerceixen tot tipus de pressió, violència inclosa, envers les iniciatives polítiques organitzades que reclamen drets, siguin culturals o polítics.

El dia ha acabat amb la primera conferència de premsa del Comité Africà organitzador del Fòrum. Un acte tens marcat per la pressió i boicot permanent d’un nombrós col·lectiu de marroquins, presumptament enviats pel govern del Marroc amb un únic objectiu: fer callar, amb tots els mitjans possibles, la reivindicació del Front Polisari en la defensa dels drets del poble saharaui.

Com veieu, tots plegats tenim molta, molta feina per fer.

Anuncis

Deixa un comentari

Filed under Notícies

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s